EFT therapie maastricht

Emotion Focused Therapy (EFT)

 

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een relatief nieuwe relatietherapie. EFT is niettemin een goed onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. Grondlegger Sue Johnson deed wetenschappelijk onderzoek naar relatieproblemen. Haar hoofdconclusie was dat emotionele basis van relatievraagstuken in hechtingsproblemen ligt. Hechting is van levensbelang en bijbehorende emoties worden bij de therapie als ingang gebruikt.  EFT Relatietherapie is hierdoor een krachtige behandelmethode. Er zijn diverse populaire boeken verschenen over de aanpak: waaronder ‘Houd me vast’.

 

Er is meer kennis opgebouwt over de aarde van relatie, relatieproblemen en liefde. Bovendien, relatietherapie wordt tegenwordig steeds meer gebruikt om individulele problematiek zoals depressie, angst, chronische ziekte aan te pakken. Dit is duidelijk te begrijpen, als wij naar de onderzoek resultaten kijken over relatie tussen kwaliteit van intimeme relatie en lichamelijke en geestelijke gezondheid van individue. Er zijn feiten die wijzen dat echte relatie beschermt tegen lichamelijke en geestelijke ziekte.

EFT is een kortdurende vorm van relatietherapie. EFT richt zich op emotionele betrokkenheid en helende ervarigen, niet op communicatie of inzicht. De aanpak bestaat uit 8-20 sessies, onderverdeeld in 3 fasen en 9 stappen. 

  • Fase 1: het herkennen van patronen binnen je relatie;
  • Fase 2: het uitspreken van angsten en behoeftes; en
  • Fase 3: het doorbreken van patronen.

Tussen de gesprekken wordt er ‘huiswerk’ gedaan (meestal onder gebruikmaking van het EFT-werkboek). 

 

Werkt EFT?

EFT heeft aantoonbaar een sterk positief effect op jullie verbondenheid. Daarnaast verbetert het ook intimiteit, vertrouwen, vergeven van kwetsuren in de relatie (bv ontrouw) en de seksuele relatie. EFT is ook effectief als een van beiden last heeft van psychische of lichamelijke klachten zoals PTSS of depressie. Verder blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is. EFT Relatietherapie is vooral geschikt voor matige tot ernstige problemen binnen de partnerrelatie.

 

Wat kost relatietherapie?

Bij de Psychotherapiepraktijk Limburg kosten relatietherapie 75 euro per persoon per sessie (90 minuten).

 

EFT-therapeut

Dr. Anna Huysse is EFT-therapeut. Zij is aanvullend getraind in de ‘Houd me vast’-methodiek. Als je contact opneemt, wordt gevraagd een intakeformulier in te vullen. Daarna volgt een kennismakings- of intakegesprek, waarin jullie samen met de Dr. Anna Huysse kijken of er een klik is en of de EFT-aanpak passend is. Haar rol is vooral om even uit te zoomen om de problemen te overzien. Daarnaast brengt Anna veel specialistische kennis en ervaring in, die nodig zijn om relatieproblemen op te lossen.