Safe and Sound Protocol

 

Safe and Sound Protocol (SSP)

De ‘nervus vagus’ vormt het hoofdbestanddeel van ons parasympathische zenuwstelsel. De nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. Het houdt toezicht op een breed scala aan cruciale lichaamsfuncties, waaronder beheersing van stemmingen, immuunrespons, spijsvertering en hartslag. Tevens brengt de zenuw een verbinding tot stand tussen de hersenen en het maagdarmkanaal  en stuurt informatie over de toestand van de inwendige organen naar de hersenen.

Door de nervus vagus te stimuleren, kun je een bericht naar je lichaam sturen dat het tijd is om te ontspannen. Dit leidt tot langdurige verbeteringen in stemming, welzijn en veerkracht.

Het zogenaamde Safe and Sound Protocol, is een veilige en pijnloze aanpak onder toepassing van de Polyvagal Theory. Het is gebaseerd op jarenlang onderzoek en is ontwikkeld  door Dr. Stephen Porges.

SSP gebruikt ons auditieve systeem (hoe we horen) en de verbinding met het zenuwstelsel (hoe we ons voelen). Doel is om het vermogen van de hersenen en het lichaam vast te stellen en om een toestand van kalmte, veiligheid en regulatie te vinden. Vaak zien we in korte tijd verbeteringen in sociale betrokkenheid, evenals fysieke en emotionele regulatie. In onze praktijk wordt SSP ingezet ter ondersteuning van de therapievormen. SSP hanteren wij bij de Psychotherapie Praktijk Limburg dus niet als een op zichzelf staande therapie.

SSP kan worden gecombineerd in de therapie ten behoeve van cliënten met de volgende uitdagingen: sociale en emotionele problemen, auditieve en andere zintuiglijke gevoeligheden, auditieve verwerkingsproblemen, angst en trauma gerelateerde uitdagingen, onoplettendheid, reactiviteit, stressoren die van invloed zijn op sociale betrokkenheid, moeilijkheden bij het reguleren van fysiologische en emotionele toestand, chronische pijn en vermoeidheid, depressie, slaapproblemen, darmproblemen en lage veerkracht.

De SSP is een 5 uur durende behandeling om iemand te helpen zijn/haar zenuwstelsel te reguleren.  Het is gemaakt om stress en angst te verminderen. Met behulp van het luisteren (via een koptelefoon) van gefilterde muziek worden de middenoor spieren getraind en uitgedaagd.